Τι είναι η γλουτένη


Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που περιέχεται στο σιτάρι, στο κριθάρι και τη σίκαλη. Μικρή αναλογία γλουτένης βρίσκεται επίσης στη βρώμη.

Λόγω των ελαστικών ιδιοτήτων της, χρησιμοποιείται στην παρασκευή επεξεργασμένων τροφών, επειδή κάνει τα διάφορα αλεύρια να "δέσουν" καλύτερα και έτσι το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι πιο συμπαγές, αφράτο και νόστιμο.

Δυστυχώς, η γλουτένη προκαλεί σε αρκετούς ανθρώπους γαστρεντερολογικά προβλήματα και δυσανεξία, καθώς και αύξηση βάρους. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υπερβολική της κατανάλωση, ακριβώς επειδή χρησιμοποιείται ευρέως σαν πρόσθετο συστατικό. Επιπλέον, είναι αρκετά πιθανόν ότι ο ανθρώπινος οργάνισμος σήμερα είναι πιο ευάλωτος από ό,τι παλαιότερα, λόγω των φαρμάκων και κυρίως των αντιβιώσεων. Αυτός ίσως είναι και ο λόγος που εξηγεί το γιατί, ενώ πάντοτε ο άνθρωπος έτρωγε σιτηρά και λάμβανε γλουτένη, σήμερα δεν μπορεί να την ανεχτεί τόσο εύκολα.

Οι άνθρωποι με τέτοια προβλήματα μπορούν να καταναλώσουν άλλες τροφές πλούσιες σε άμυλο/υδατάνθρακες, όπως είναι το ρύζι, το καλαμπόκι, το κεχρί, το φαγόπυρο, ο αμάρανθος και η κινόα.

Ετικέτες , , ,